Actualitat 2009

12 08 2009 Milers de comerços vulneren la prohibició de posar obstacles al carrer a Barcelona

L'Ajuntament vol conscienciar els propietaris per eliminar-los i fer complir una norma que ja té deu anys

www.elpunt.cat

Milers de comerços vulneren la prohibició de posar obstacles al carrer a Barcelona

L’Ajuntament vol conscienciar els propietaris per eliminar-los i fer complir una norma que ja té deu anys

12/08/09 02:00 – Barcelona – IVAN VILA email protegit

Notícies de …

* Barcelona

Fa anys i panys que està prohibit situar als carrers de Barcelona pissarres on s’informi, per exemple, del menú del dia, i fa anys i panys que formen part del paisatge urbà de la ciutat sense que ningú ho hagi impedit. Ara l’Ajuntament ha decidit posar per fi fil a l’agulla i fer complir l’ordenança de via pública que regula l’ocupació dels carrers. El primer pas, però, ha estat una campanya de conscienciació, per aconseguir «la complicitat» del comerç. Durant la campanya, desenvolupada durant el primer semestre del 2009, es va detectar que el 52% dels 5.697 comerços revisats col·locaven obstacles al seu tram de vorera.

El percentatge no és extrapolable al conjunt del teixit comercial perquè l’elecció dels carrers on s’han fet les visites no ha estat aleatòria, sinó que cada districte pot haver-los escollit a discreció. Triant, per exemple, aquells on ja hi havia detectats més obstacles. Seria el cas de Sarrià-Sant Gervasi, on el 93% dels locals revisats incomplien la normativa. A l’altre extrem del ventall de resultats, que pel mateix motiu esgrimit abans no permeten establir una comparativa, hi hauria Horta-Guinardó, amb un 28,4% de comerços revisats que obstaculitzaven la via pública, i Gràcia, amb un 30,30%.

En qualsevol cas, les visites per informar els propietaris dels locals de les molèsties que ocasionen els obstacles als vianants en general i a les persones amb problemes de mobilitat en particular, especialment les cegues, permeten tenir una certa panoràmica del problema. El percentatge més elevat d’obstacles detectats, un 35,5% del total, correspon a pissarres o faristols dels que fan servir bars i restaurants per exhibir la carta o les ofertes, que són seguits, amb un 20,9%, pels testos que sovint se situen a banda i banda de l’entrada del local per decorar-la. Les atraccions infantils (7,8%) i els expositors de fruites (6,1%) o plantes (3%) són altres dels objectes que més sovint s’han d’esquivar. Només per aquests expositors a la vorera es pot demanar un permís, segons va explicar ahir el tinent d’alcalde d’Acció Social i Ciutadania, Ricard Gomà, que aquesta setmana exerceix d’alcalde accidental. Els que s’han comptabilitzat són els que no disposen de l’autorització, que s’atorga només quan l’amplada de la vorera permet que, tot i l’obstacle, puguin passar almenys dues persones alhora.

L’ordenança de via pública que prohibeix tots aquests elements és vigent des del 1999, però Gomà va admetre que com a mínim des de l’any 91 hi havia instruccions en el mateix sentit. I tot i així, molts dels comerciants visitats van assegurar que no sabien que vulneraven cap norma, segons va explicar Fidència Foz, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, que va negar que aquest desconeixement tingués a veure amb una falta d’intensitat inspectora durant tot el temps que fa que l’ordenança està vigent ?un retret que l’oposició municipal ja ha fet diverses vegades?, sinó més aviat amb l’existència de molts locals que fa poc que funcionen. «Barcelona és una ciutat molt dinàmica» pel que fa a obertura i tancament de comerços», va argumentar.

En qualsevol cas, a partir d’ara sí que hi haurà inspeccions, tot i que el consistori no renuncia a continuar també amb la conscienciació, ja no de forma intensiva, com fins ara, sinó «com una pluja fina», en paraules de Gomà. D’una banda, per no donar la imatge que la mesura «va contra el comerç, perquè no és així», explica. De l’altra, perquè fins ara, assegura el tinent d’alcalde ecosocialista, la reacció dels comerciants ha estat bona «en la immensa majoria de casos», i «molts» ?la xifra no es va concretar? han retirat els obstacles. Els que no ho facin després de rebre una d’aquestes visites conscienciadores rebran un primer avís dels inspectors. A la segona, hi haurà multa. De 150 a 600 euros.

En el cas específic dels expositors de fruiteries, que sí que estan permesos prèvia concessió del preceptiu permís, l’Ajuntament estudia sistemes, basats en la instal·lació d’alguna mena de sòcol de posar i treure, per evitar els espais buits a la part inferior dels expositors que impedeixen la detecció de l’obstacle amb els bastons dels invidents.

LES DADES
Ciutat Vella
635 establiments revisats
409 amb obstacles (64,4%)
Eixample
1.030 revisions
602 amb obstacles
(68,45%)
Sants-Montjuïc
398 revisions
256 amb obstacles (64,32%)
Les Corts
220 revisions
149 amb obstacles (67,73%)
Sarrià-Sant Gervasi
377 revisions
354 amb obstacles
(93,90%)
Gràcia
726 revisions
220 amb obstacles (30,30%)
Horta-Guinardó
647 revisions
184 amb obstacles (28,44%)
Nou Barris
500 revisions
215 amb obstacles (43,00%)
Sant Andreu
567 revisions
307 amb obstacles (54,14%)
Sant Martí
597 revisions
256 amb obstacles (42,88%)
Total
5.697 revisions
2.952 amb obstacles
(51,81%)
Obstacles per grau de recurrència
Pissarra / faristol:
35,47%
Test: 20,89%
Altres: 17,05%
Atracció infantil: 7,80%
Exposició de fruites: 6,08%
Objectes adossats: 3,88%
Expositor de plantes: 2,98%
Dispensador de propaganda: 1,83%
Dispensador de postals: 0,71%
Darrera actualització ( Dimecres, 12 d’agost del 2009 15:53 )

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*