18 novembre 2009

Vianant i pacificació del trànsit

Sabem que a partir de 70 km/h, un atropellament és habitualment una mort segura, mentre que a 50 km/h la ràtio de mort es redueix al 75% i a 30 km/h es poden evitar tres de cada quatre atropellaments. El vianant és l’element més vulnerable del sistema de mobilitat, fet pel qual s’han de plantejar, de manera decidida, polítiques de prevenció de conductes de risc i de protecció de les persones que es desplacen a peu. A les nostres ciutats, caldria implantar-hi les mesures de pacificació del trànsit i l’extensió de les zones 30 km/h, tal com s’ha comprovat a la pràctica a les ciutats on s’ha aconseguit disminuir a la meitat els lesionats per atropellament?

Aquest text forma part d’un article sota el títol de “L’evolució dels accidents de trànsit en zona urbana”, d’Anna Ferrer, Directora del “Observatorio Nacional de Seguridad Vial de la Dirección General de Tráfico” i publicat al llibre Mobilitats 2008 de la Fundació Mobilitat Sostenible i segura.

Per altra banda i segons Carlos Corral Saez, Enginyer de Camins, Canals i Ports, en un article publicat l’any 1995 a la revista OP, nº 34 “Movilidad y ciudad del Colegio de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos”, indica a la plana 94:

“Una movilidad ambientalmente positiva… -El coche consume mucho espacio en los centros de las ciudades. La congestión desorganiza y altera la vida social y económica y deteriora no sólo el aire que respiramos, sino que acaba haciendo inutilizables los escasos espacios libres que existen en los centros históricos. Por ello se requieren estrategias locales que controlen el uso intensivo del automóvil en los centros y redistribuyan equitativamente el espacio, priorizando aquellos modos que colaboran a la calidad ambiental del centro histórico”.

Cal llavors pacificar el trànsit per donar cabuda i fer atractius i segurs el caminar i anar en bicicleta davant l’invasió del cotxe.